De Waterhoeven
Wat te doen

Wat te doen

In Noord-Limburg komt u tot rust, geniet u van overheerlijke streekgerechten of van een wandeling of fietstocht door een van de vele natuurgebieden. Bij Wellerlooi bijvoorbeeld vindt u het Nationaal Park De Hamert, terwijl het bij Meijel gelegen Nationaal Park De Grote Peel ook niet ver is. In het voorjaar staat het hele gebied in het teken van de asperge, in het najaar verschijnt de hier gekweekte champignon op de kaart. Verschillende pontjes brengen u de Maas over, u ontdekt kastelen, molens en enkele knusse plaatsjes. Wist u trouwens dat u in Noord-Limburg ook heel goed watersport kunt bedrijven? Plassen als de Mookerplas en het Leukermeer, gelegen in een groene omgeving, bieden hiertoe uitstekende mogelijkheden.

Midden-Limburg: Water en Recreatie.

In Midden-Limburg liggen de Maasplassen: 3000ha. Groot, met de modernste faciliteiten. Wilt u uw bootje aanleggen in de jachthaven, zeil les, naar het strand of een drijvend appartement? Het kan in Midden-Limburg! Rondom de plassen vindt u aantrekkelijke plaatsen, zoals de levendige stad Roermond. Mooie wandelgebieden als de Nationale Parken De Meinweg en De Grote Peel liggen op korte afstand. En het vlakke landschap met haar vele beekjes, molens, aspergevelden, landgoederen en weilanden, is een uitstekend fietsgebied bij uitstek.

Zuid-Limburg: In zuidelijke sferen.

Zuid-Limburg is duidelijk anders dan de rest van Nederland. Niet alleen vanwege het glooiende landschap, maar zeker ook door de aard van de bevolking, het zangerige taaltje en de liefde voor traditie. In het warmste hoekje van het land vindt u wijngaarden, terwijl het zuivere water uit de mergelgronden de basis vormt voor een aantal heerlijke Limburgse bieren. Het landschap blinkt uit in kleinschaligheid: vele dorpjes, vakwerkboerderijen, boomgaarden met eeuwenoude hoogstam fruitbomen, slingerende riviertjes en bosgebieden. Deze omgeving is al jarenlang geliefd bij wandelaars en fietsers. U passeert er kastelen, kerken, kapelletjes en wegkruisen, het eerst volgende terras is nooit ver. En u vindt in dit prachtige landschap verschillende plaatsen met een gevarieerd aanbod aan dag attractie mogelijkheden.

Hieronder volgen een aantal suggesties voor activiteiten en uitstapjes die je kunt doen als je op ons verenigingsterrein verblijft.
Mocht je nog een vraag, een opmerking of een aanvulling hebben vul dan het contactformulier in.

Ook is er in de plaatsen niet al te ver van het verenigingsterrein ook het nodige te doen.
Hieronder volgen ook enige suggesties.

Arcen

Gennep

Een aantrekkelijke bestemming voor dagtripjes en verblijf, met een aantal attracties van formaat. Zoals de beroemde Kasteeltuinen: Europa’s grootste bloemen- en plantentuin, gelegen achter het kasteel van Arcen. Het kasteel zelf is eveneens te bezichtigen. Verder vindt u in Arcen een van de twee Limburgse thermaal baden, een graanbranderij in een gerestaureerde oude watermolen, een bierbrouwerij die te bezichtigen is en een knus, historisch centrum. Iets ten noorden van Arcen ligt het Nationaal Park De Hamert.

Een historisch stadje in het groene land tussen Peel en Maas, met een bijzonder mooi stadhuis en een interessant Streekmuseum. In het tot gemeente behorende Ottersum ligt het tuinencomplex de Ruhle

Heerlen

Horst

Deze modern aandoende winkelstad heeft oude wortels: het Thermenmuseum huisvest een badhuis uit de Romeinse tijd! Regelmatig worden er in Heerlen evenementen georganiseerd en zijn er uitvoeringen of optredens in de stadsschouwburg. Een stadswandeling langs de vele architectonisch interessante bouwwerken behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Het landelijk toeristenplaatsje herbergt enkele interessante musea. Zeer de moeite waard is het Nationaal Asperge- en Champignon museum: Streekboerderij ‘De Locht’. Het centrum van Horst bestaat uit een gezellig winkelerf met vele terrasjes.

Maastricht

Roermond

Een van de mooiste steden van Nederland, bij vele nationaliteiten om veel verschillende redenen geliefd. Cultuurliefhebbers vinden er interessante musea, galerieën en theaters, maar ook vestingwerken, mergelgrotten en meer dan 1500 monumenten. U kunt ook met de rondvaartboot of kajak de Maas op. Of de Pietersplas, net buiten de stad, alle vormen van waterrecreatie beoefenen. Door de hele stad nodigen talrijke restaurants en eetcafés u uit. De wijn die u hier drinkt komt mogelijk van de hellingen net buiten de stad. Ten slotte is Maastricht ook een gezellige winkel- en terrasjesstad. Een ‘must’ voor iedereen die Zuid-Limburg bezoekt. Ook de grotten van de St. Pietersberg zijn een bezoekje meer dan waard. Evenals het fort St. Pieter.

x

De chique Bisschopsstad Roermond ligt strategisch tussen het Nationaal Park De Meinweg en de Maasplassen. Een stad met een sfeervol historisch centrum, met statige monumenten als de O.L.V. Munsterkerk, het Bisschoppelijk paleis en het stadhuis. In het autovrije centrum kunt u goed winkelen of wat eten. En wilt u er even tussenuit, dan vaart u vanuit de haven zo met een bootje de Maasplassen op. Inmiddels is er al geruime tijd een outlet centrum aan de rand van Roermond.

Stevensweert

Sittard

Dit vroegere vestingstadje is omsloten door het water van de Maasplassen en de Maas. Van de oude vestingwerken bleef een bijzonder stervormig stratenpatroon over en de ruïne van een toren. Op het Jan van Steffeswertplein in het centrum ontdekt u diverse historische panden, waaronder het Streekmuseum waarin u meer van de boeiende geschiedenis van Stevensweert terugvindt.

Deze historische vestingstad ligt in het centrum van de Westelijke Mijnstreek. Een wandeling door de binnenstad voert langs diversen monumenten, waaronder een verdedigingsfort en enkele schitterende kerken. De gezellige markt mag u niet missen: u kunt er heerlijk op het terras zitten na een bezoek aan het uitgebreide winkelcentrum.

Tegelen

Thorn

De naam van deze plaats komt van het Romeinse ‘Tegula”, wat dakpan betekent. Tegelen kent een keramische traditie, die terug te vinden is in pottenbakkersmuseum ‘De Tiendschuur’. Ernaast ligt kasteel Château Holtmuhle. Andere leuke tips voor een dagje Tegelen: ‘Klein Zwitserland’, de grootste speeltuin van Limburg en, in het nabijgelegen Steyl, het Missiemuseum en botanische tuin ‘De Jochumhof’.

Internationaal bekend als het ‘witte stadje’: Een authentiek stadje met een interessante geschiedenis. Ooit was Thorn een minivorstendom. De sfeer van vroeger is niet verloren gegaan: bestrating met Maaskeien, de schitterende 15e eeuwse Stiftskerk en natuurlijk vele historische, witte huizen. Enkele interessante musea maken een bezoek aan Thorn nog aantrekkelijker.

Vaals

Valkenburg

Bekend is het drielandenpunt: het hoogste punt van ons land. Vanuit de Boudewijntoren heeft u een prachtig uitzicht over de drie landen die hier samenkomen. Ernaast ligt een groot labyrint en u kunt van hieruit een boswandeling maken door de uitgestrekte bossen in de omgeving. Ook karten, een bezoek brengen aan de tuinen van Kasteel Vaalsbroek, een van de beste glasblazers van Europa of een uitstapje maken over de grens is mogelijk.

Eeuwenoude bodem komt in deze omgeving aan de oppervlakte. In de mergelgrotten, een van de belangrijkste attracties van Valkenburg, vindt u naast fossielen ook tekeningen en beeldhouwwerken van vele generaties. Ook kuuroord Thermae 2000 benut de mogelijkheden die de natuur hier biedt: mineraalwater uit grote diepte. Valkenburg heeft een gezellig, historisch centrum met vele eetgelegenheden, terrasjes, discotheken en attracties. Zoals de steenkolenmijn, diversen attractieparken en sinds 1998 een nieuw casino.

Venlo

Weert

Een gezellige winkelstad met enkele sfeervolle pleintjes en straten waar nog vele historische panden te vinden zijn. Ondanks de verwoestingen die de oorlog hier aanrichtte. Een stad waar u op het terras van een Limburgs biertje kunt genieten of van een culinaire verwennerij in een van de vele eetgelegenheden. Een mooi museum is het Museum Van Bommel Van Dam, met een uitgebreide collectie moderne kunst.

Weert wordt wel de ‘poort van Limburg’ genoemd. Ze ligt tegen Brabant aan, vlakbij de Peel. In de omgeving zijn diversen bosgebieden, veel aspergevelden en weilanden te vinden: een prachtig fietsgebied! Weert zelf herbergt vele terrasjes, een uitgebreid en verrassend winkelaanbod, enkele uitstekende eetgelegenheden, historische straatjes en pleintjes en een imposante kerk.